Zahvaljujući sve većem stepenu integracije u integrisanim kolima što je rezultat pre svega napredka tehnologije došlo je do pojave mikroprocesora i mikrokontrolera što je svakako obeležilo XX vek, pa to mnogi smatraju  i najvećim tehničkim dotignućima. Mikrokontroleri nalaze sve veću primenu u svim oblastima pre svega zbog svoje cene i mogućnosti koje pružaju u izradi različitih programskih kontrolisanih uređaja. Većinu danas poznatih mikrokontrolera moguće je programirati u višim programskim jezicima kao što su : Basic, C, Pascal i slično tako da je omogućeno njihovo programiranje i bez poznavanja asemblera. To omogućuje većem broju ljudi koji poznaju navedene jezike da ih primene, jasno pod uslovom da poznaju specifičnosti jezika za  date mikrokontrolere. Takođe je neophodno poznavanje i strukture dotičnog mikrokontrolera kao i njegove programske organizacije.

 Pokušaćemo da na primeru PIC mikrokontrolera i PicBasic-a upoznamo način njihovog programiranja na prostim primerima a što će biti dovoljno i za složenije projekte.

Takođe možete nauručiti knjigu u kojoj su objašnjeni osnovni principi mikrokontrolera, načini njihovog programiranja, PicBasic i veliki broj primera po tematskim celinama pritiskom ovde.

Pogledajte forum profesora programinja i informatike ovde.

Description: glavna_strana

http://vojo.milanovic.org
© Copyright, 2007 Milanović Vojo 
All right reserved